Om oss

Efter 10 år så återförenas tre av Gävles främsta fysioterapeuter under samma tak igen. Det är sjukgymnasten Nichlas Bergqvist som utökat sin mottagning på Slottstorget 5B ovanför Terrassen med de tidigare kollegorna Petra Nässelqvist och Magnus Ehrenström.

Det nya gemensamma namnet är Gävle Fysioterapeuter och målsättningen är att vara främst i regionen på fysioterapi, eller sjukgymnastik vilket var den tidigare benämningen som de flesta känner till behandlingsformerna som.

– Det är fantastiskt kul och en stor styrka att att kunna få samla våra olika kompetensområden under samma tak, säger Nichlas. Det är 10 år sedan vi arbetade på tillsammans på Khilström & Co som då höll till på Hattmakargatan 5, i lokalerna där biograf Royal tidigare låg.

När Khilström & Co 2008 flyttade till dagens adress, med utsikt över Slottstorget och Gävlebocken, följde Nichlas med för att sedan ta över verksamheten 2010. Alla tre arbetar med det som kallas manuell medicin, vilket är ett samlingsbegrepp för flera behandlingsformer där terapeuten, efter fastställd diagnos, använder sina händer som främsta behandlingsverktyg. Däremot har de olika specialitéer.

Aktiv rehabilitering

Nicklas är i första hand specialiserad på justeringar av leder och rygg genom manuell terapi, vilket även kallas för manipulationer. Petra har spetskompetens på Redcord vilket är rehabilitering med speciellt utvecklade övningar där patienten hänger i slingor, som syftar till att återställa smärtfria rörelsemönster och uppnå funktionell förbättring medan Magnus med sitt förflutna inom elitidrotten är specialiserad på idrottsmedicin.

– Vi jobbar alla med aktiv rehabilitering och vår uppgift är egentligen två, förklarar Nichlas. Det är att lindra smärta och att återskapa funktion.

Remissfri behandling

Vad många däremot inte känner till är att vem som helst får komma remissfritt på behandling utan att besöka läkare först.

– Högkostnadskydd och frikort gäller då vi har samverkansavtal med landstinget alla tre, säger Magnus. Du som patient får söka sjukgymnastbehandling var du vill så länge det är en vård som är subventionerad av Landstinget. Det är en lagstadgad medborgerlig rättighet men många patienter känner inte till detta.

Smärta i nacke och rygg vanligast

Smärta i nacke och rygg är de vanligaste anledningarna att människor söker sig till mottagningen men man arbetar också mycket med s.k postoperativ rehabilitering. Det är att hjälpa patienter efter operationer att återfå sin rörlighet och maximal funktion i bland annat knän, axlar, rygg, nacke och fot.

– Vi blir så mycket bättre då vi stärker och kompletterar varandra genom den här etableringen, menar Petra. Målsättningen är helt enkelt att vara bäst i regionen och vi arbetar hela tiden kontinuerligt med vidareutbildning och ständig utveckling.

Alla välkomna oavsett ålder och kön då smärta eller begränsad rörlighet är något som kan drabba vem som helst.